fejlec18.jpg

Keresés

 

Csengetési rend

Ki olvas minket?

Oldalainkat 307 vendég és 0 tag böngészi

Egészségügy

  

Iskola-egészségügyi szolgálat

Helye: 6440  Jánoshalma, Petőfi u.1.
Telefonszáma: (77) 502-968
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Iskolaorvos: Dr. Dénes Enikő
  Dr. Horváth Katalin
 Iskolavédőnő:  Ádámné Brecska Mária, tel.: 70/2052330

    Védőnői fogadó óra az iskolaorvosi rendelőben:  hétfő  8-9-ig

 

Tájékoztató az iskolában történő iskola-egészségügyi ellátásról

 Tisztelt Szülő!

Az 1997. évi CLIV. Törvény 13. §-a (A tájékoztatáshoz való jog) alapján ismertetjük Önnel a gyermekénél - az általános iskolai tanulmányok ideje alatt - kötelezően elvégzendő iskola-egészségügyi tevékenységek menetét:

 1. Személyi higiénés ellenőrzések

A törvényi előírásoknak megfelelően szeptember, január, április hónapokban tisztasági (tetvességi) szűrővizsgálat. Az alsó tagozatos osztályokban és a fertőzött osztályoknál heti rendszerességgel. 
Serke és tetű miatt kiszűrt gyermek szülei írásbeli értesítést kapnak. Az otthoni kezelés megtörténtét a védőnő ellenőrzi. A kezelés elmaradása esetén a védőnő a kezelést az iskolában elvégzi.

2. A 2. 4. 6. és  8. évfolyamokon zajló védőnői és orvosi vizsgálatok

Védőnő által önállóan végzett szűrővizsgálatok: testi fejlődés és a vérnyomás mérése, a látásélesség, színlátás, hallás vizsgálata, a mozgásszervek szűrése, pajzsmirigy vizsgálata a módszertani irányelvek alapján.
A vizsgálatok tanítási időben, a védőnői szobában négyszemközt zajlanak. Szükség esetén a tanuló személyre szabott tanácsot kap, és további gondozásban részesül.
Orvosi fizikális vizsgálat: fizikális belgyógyászati szűrés, a védőnő által kiszűrt elváltozások ellenőrzése, szükség esetén háziorvoshoz, szakorvoshoz utalás és a krónikus betegek gondozása.

3. Egészség érettségi

Szeptember 1. és a következő év augusztus 31. között 16 életévet betöltő tanulóknál a záró állapotvizsgálat elvégzése, mely szintén az iskolában történik meg.

A gyermekénél elvégzett vizsgálatokról a szülő írásbeli értesítést kap. Gyermeke egészséges fejlődése érdekében fontos, hogy a kiszűrt elváltozás esetén a szakorvosi vizsgálatok megtörténjenek és ennek eredményéről (negatívról is) visszajelzést kapjunk.
A 6. évfolyamba járó tanulók MMR (mumpsz, kanyaró, rózsahimlő) illetve dTap (torokgyík, tetanusz, szamárköhögés) elleni kötelező védőoltásban részesülnek.

A 7. évfolyamba járó tanulók Engerix-B (fertőző májgyulladás elleni) kötelező védőoltásban részesülnek.

Védőoltás előtt a szülők az oltással kapcsolatos tudnivalókról írásos értesítést kapnak.

A tanév során az alábbi témakörökben tervezzük egészségnevelő órák tartását:

 • egészséges táplálkozás,
 • személyi higiéné,
 • dohányzás megelőzés,
 • serdülőkori változások,
 • barátság, szerelem, párkapcsolat,
 • fogamzásgátlás.
  Igény szerint egyéb témakörökben is.

Szükség esetén fogadóórán, illetve egyeztetett időpontban a diákok, szülők, pedagógusok felkereshetik a védőnőt aktuális problémájukkal, kérdéseikkel.

A fentiekben leírtakat a vonatkozó jogszabályok alapján végezzük:

 • 26/1997 (IX.3) 3. számú NM rendelet az iskola-egészségügyi ellátásról
 • 51/1997.(XII.18.) NM rendelet a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról
 • 1997. évi CLIV. Törvény az egészségügyről

 Letölthető dokumentumok (pdf):